Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

Pynchon újra tollat ragad
2013.01.09.
A rejtőzködő író ismét megcsillogtatja tehetségét

Thomas Pynchon, az irodalmi élet Banksy-je utoljára 2009-ben jelentetett meg könyvet, amely a Inherent Vice címet viseli. Egyes híresztelések szerint az író már műveinek filmváltozatán dolgozik, ám hivatalos megerősítés még nem történt, de annyi biztos, hogy a Penguin Press kiadó idén ősszel szeretné megjelentetni a posztmodern író legújabb alkotását, ami a Bleeding Edge címet fogja viselni.

Miért is különleges Pynchon személye? Ő a rejtőzködő író, aki a idén ünnepli 75. születésnapját, ám évtizedek óta eltűnt a nyilvánosság elől. Senkinek nem ad interjút, nem jelenik meg hivatalos rendezvényeken, 1974-ben például egy komikust küldött, hogy vegy át a National Book Award díjkiosztón megnyert díját. A 70-es és 80-as években rengeteg pletyka kapott szárnyra a kilétéről, egy amerikai lap egyenesen azt állította, hogy ő nem más, mint J. D. Salinger. Természetesen a találgatásoknak soha nem lesz vége, és talán nem fogjuk megtudni, hogy ki is igazából Thomas Pynchon, ám az kétségtelen, hogy gyakran megbotránkoztató művei eddig elnyerték a közönség tetszését és vélhetően ez nem lesz másként az új alkotással sem.

 

Pynchon életműve eddig hét regényt sorakoztat fel, amelyek a V, A 49-es tétel kiáltása, Súlyszivárvány, Vineland, Mason & Dixon, Against The Day, Inherent Vice. Ha hihetünk a The Washington Post szerkesztőjének, akkor ősszel új regénnyel jelentkezik, amely a 2009-es Súlyszivárvány után talán magyar nyelven is a boltok polcaira kerülhet.