Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

Megemelték a Salman Rushdie indiai-brit író fejére kitűzött vérdíjat
2012.10.01.

Egy alapítvány 3,3 millió dollárra emelte Iránban a Salman Rushdie indiai-brit íróra 1989-ben kitűzött vérdíjat. A lépés összefügg azzal az internetre feltöltött iszlámellenes amerikai videofilmmel, amely óriási felháborodást keltett a muzulmán világban.
A Hordad 15 alapítvány félmillió dollárral toldotta meg az eddigi, 2,8 millió dolláros vérdíj összegét. Úgy érvelt, ha Rushdie-t már megölték volna a Sátáni versek című, a muszlimok szerint a vallásukat sértő könyvéért, akkor nem készült volna el a Mohamed prófétát gúnyoló amerikai film, ami miatt erőszakos tiltakozó megmozdulások voltak a napokban több muszlim országban. „Ez a legmegfelelőbb idő, hogy végrehajtsuk”, hangoztatta az alapítvány, Rushdie megölésére utalva.

A Sátáni versek című könyv miatt Khomeini imám, az iráni iszlám forradalmat irányító ajatollah 1989-ben Rushdie megölésére felszólító vallási rendeletet adott ki. Az írónak emiatt tíz éven át bujkálnia kellett.
65 éves Rushdie muzulmán szülők gyermekeként született Indiában, és muzulmán öröksége csak „súlyosbítja bűnét” sok muszlim szemében.
Rushdie-t azonban a jelek szerint már nem izgatja túlságosan a fejére kitűzött vérdíj. Huszonhét országban egyszerre jelenteti meg életrajzi kötetét, amelyben először ír arról, hogy mit érzett azokban az időkben, amikor érvényben volt az ellene 1989-ben kiadott halálos ítélet.
A könyv címe Joseph Anton, amely Rushdie kedvenc íróinak, Condradnak és Csehovnak a keresztnevére, valamint az írónak a bujkálás alatt használt nevére utal.