Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

(Könyv)uralomra tör a Google
2013.01.15.
Vajon mit szeretne elérni a cégóriás a könyvek digitalizációjával?

Közel tíz évvel ezelőtt a Google a könyvek digitalizálásába kezdett, hogy ezzel elérhetővé tegye mindenki számára a művekben fellelhető tudást. Azonban egy profilorientált cég mennyire teszi mindezt jó szándékból?

H.G. Wells 1937-ben jelentette meg a World Brain (Világagy) című kötetét, amelyben egy „állandó világenciklopédia” létrehozásáról írt, amelyben az emberiség minden tudása összpontosulna, ez pedig az intelligencia egy új formájának kialakulásához vezethet. Az írót a maga korában hóbortosnak tarthatták a víziója miatt, ám most a Google törekvése leginkább ehhez hasonlítható. Vajon mennyire sértheti a cégóriás a szerzői jogokat? Mennyire lehet szükség egy összpontosított rendszerre, ahol minden tudás fellelhető? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a Google and the World Brain című új dokumentumfilm készítői is. Alkotásukat az idei Sundance Filmfesztiválon mutatják be először az érdeklődőknek.
 
A Google tíz éve elkezdett vállalkozása nem nyeri el maradéktalanul mindenki tetszését, ahogy ez majd a megjelenő filmből is kiderül. Vajon van értelme a könyvek ilyen szintű digitalizálásának? Ezáltal az olvasástól még inkább elidegeníthetik az embereket?  A válaszra még várnunk kell, hiszen a cég még korántsem fejezte be a digitális könyvtárának létrehozását, ám már nem kell sokat várni, hogy megtudjuk, mi is sül ki ebből.