Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

Ingyen van Móricz
2013.01.06.

Móricz ZsigmondLejárt a 70 év védelem, amely Móricz halálától számított idén január 1-ig. Az Európára jellemző törvénykezés értelmében minden kiadott művet a szerző halálától számított 70 évig véd a szerzői jogi törvény, amely kimondja, hogy az örökösök rendelkeznek minden joggal. 

Az idei esztendő első napjától Móricz Zsigmond művei szabadon kiadhatók, átírhatók, nem kell jogdíjakat fizetni. Természetesen ez csak olyan művekre vonatkozik, amelyeket az író egymaga alkotott, mint például a Légy jó mindhalálig, Rokonok vagy az Úri muri. Persze azt egységes jogszabály védi, hogy önkényesen senki ne tüntethesse fel magát ezen művek szerzőjeként. Még mindig tilos hozzányúlni olyan alkotásokhoz, mint például A török és a tehenek, amelynek rajzfilmváltozatát készítőket nem érinti a Móricz műveiről lejárt védelem. Szakértők szerint nem várható, hogy a közeljövőben elöntik a boltok polcait Móricz művei, mint ahogy az sem, hogy ezentúl sokkal olcsóbban beszerezhetők lesznek, az árakat ugyanis legtöbb esetben a kereslet határozza meg.

Amerikában más a helyzet a szerzői jogokkal, ugyanis a kilencvenes évek elején a Walt Disney cég kiharcolta, hogy az addigi 50-ről 70 évre növeljék a védelmi időszakot, hiszen az nem lehet, hogy Európában jobban megbecsülik a kreatív munkát. Ezzel a rendelettel azt is meghatározták, hogy a munkaviszonyban létrehozott alkotások lejárati ideje 120 év lett, amellyel a rajzfilmekről elhíresült stúdió bebiztosította szellemi termékeit.