Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

Hannibal, az intelligens gyilkos sikertörténete – Vágyunk a borzongásra?
2013.04.15.
Mitől lett sikeres Hannibal Lecter, és ki az az elme, aki kitalálta a legintelligensebb sorozatgyilkost?

A legintelligensebb sorozatgyilkos, akitől a fél világ retteg. De vajon mikor és hol születetett meg Hannibal Lecter története? Vajon mi ihlette az írót, miért akarta a világra szabadítani gyilkosát?

Thomas Harris 1940-ben látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban, a Mississippi-beli Jackson városában. Írói karrierje már korán megkezdődött, hiszen már egyetemi évei alatt több újságnak is dolgozott, majd később New Yorkban kezdett dolgozni, mint bűnügyi tudósító. Pályafutását nagyban segítette a munkája, hiszen gyakran a legszörnyűbb gyilkosságokról kellett beszámolnia, s már korán megkezdett fiktív krimiket alkotni. Első regénye 1975-ben jelent meg és a Fekete vasárnap címet kapta, a történet pedig egy arab terrorista által kitervelt merénylet megakadályozásáról szólt. Nem kellett sokat várni, hogy megjelenjen legismertebb alkotása, hiszen 1981-ben adta ki a Vörös sárkány című regényét, amely bemutatta a világnak a rettegett pszichiáter-sorozatgyilkost, dr. Hannibal Lectert. Itt még csak mellékszereplőként jelentkezett a történelem egyik legkülönösebb alakja. A regényből hamarosan film is készült, mégpedig Michael Mann rendezésében, ez pedig nem más volt mint Az embervadász 1986-ban. De vajon mi ihlette Harrist ilyen karakter megalkotására? Van köze valós emberekhez Lecter alakjának, vagy pusztán az író agyszüleménye?

Thomas Harrist a rokonsága és barátai egy borzasztóan visszahúzódó, elvonult embernek ismerte meg. Szinte sohasem jár szórakozni, kerüli a feltűnést. Mégis, honnan meríthetett ez az ember inspirációt a történelem egyik legveszedelmesebb sorozatgyilkosának megformálásához? A válasz sajnos nem egyértelmű, hiszen az író sohasem tette egyértelművé, hogy kitől is származik az ötlet. Egyes elméletek szerint azokat a gyilkosokat vette alapul, akikkel bűnügyi tudósítóként összehozta a sors, majd az ő egyvelegükből született meg Hannibal Lecter. Más elméletek szerint az 1992-ben zajlott firenzei szörnyként emlegetett Pietro Pacciani tárgyalása után az elkövető gyilkosságait vette alapul a későbbi Hannibal tetteihez. Egy clavelajdi könyvtárosnak azt nyilatkozta az író, hogy egy helyi gyilkos, William Coyne alakja adott ötletett a szörny megteremtéséhez, akitől egy világ retteg. 

A történet írását 1979-ben kezdte, amikor 18 hónapra vissza kellett költöznie szülővárosába egy betegség miatt, s a szomszédjától kölcsönkapott, elszigetelt, a külvilágtól távol eső faházban tengette mindennapjait, ahol gyakran egész éjszakákon át csak művén dolgozott, írt. Egy idő után már természetessé váltak számára az erdő zajai, kiismerte a környéket és megtalálta a megoldást: ha a regény főszereplője, Will Graham felgöngyölítse a gyilkosságokat, akkor segítséget kell keresnie. Saját magát is a nyomozás résztvevőjének képzelte, akinek szeme előtt lezajlanak az események, s ő pedig jegyzetel minden egyes mozzanatról, dr. Hannibal Lecter minden egyes rezdüléséről és a gyilkosságok körülményéről. A végleges Hannibal Lecter alakja 1981-ben született meg A vörös sárkány című regényben. A kitalált emberevő azonnal hatalmas népszerűségre tett szert, hiszen nem magában a regényben végigkövetett nyomozás fogta meg az olvasókat, hanem a különösen intelligens, börtönben ölő gyilkos, akitől a nyomozó segítséget kér, és aki manipulatív természetével azonnal a figyelem középpontjába került.  Harris elmondása alapján maga is félt az általa megteremtett karakterektől. A könyv végére teljesen szabadon engedte a karaktereit, hiszen személyiségüknek köszönhetően már többé nem az író irányotta őket, hanem ők irányították a könyv eseményeit. Ahogy már említettem, ebből a történetből először Az embervadász című film készült el, amely után 2002-ben új változat is készült, mégpedig a már jól ismert A vörös sárkány néven, amely A bárányok hallgatnak sikerére támaszkodva ismét bemutatta az első részt. Thomas Harris összesen négy könyvvel örvendeztette Hannibal rajongót, amelyek sorrendben: A vörös sárkány, A bárányok hallgatnak, Hannibal és végül a Hannibal ébredése.

De mitől is vált ennyire rettegetté dr. Hannibal Lecter alakja? A regény mesterien kitalált szereplője önmagában nem lett volna elég ahhoz, hogy a pszichopata gyilkos mindenhol ismertté váljon. Ehhez szükség volt Sir Anthony Hopkins mesteri alakítására, akit több díjjal is jutalmaztak Hannibal megformálásáért. A bárányok hallgatnak 1991-es mozikba kerülése után minden addiginál felkapottabb lett Thomas Harris alkotása, és a sikert a további alkotások még inkább megkoronázták.

És hogy mit tartogat a jövő dr. Hannibal Lecter számára? Az amerikai NBC tévécsatorna remek írók segítségével nekilátott egy sorozat megalkotásának, amely A vörös sárkány eseményeit veszi alapul, és Will Graham és dr. Hannibal Lecter kapcsolatát mutatja be különböző nyomozásokat előtérbe helyezve. A sorozat 13 részes első évaddal szórakoztatja a közönséget, és a kezdeti értékelések alapján a legtöbb kritikus ódákat zengett a történetről, a szereplőválasztásról. Hogy a jövőben lesz-e folytatás, azt az első évad sikere fogja eldönteni.