Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

Filmvásznon A nagy Gatsby
2013.04.10.
Vajon érdemesebb a regényt olvasni? Többet tud nyújtani, mint a nagyképernyőre szánt alkotás?

A 20. század egyik legismertebb modernista írója kétségtelenül F. Scott Fitzgerald, akinek a címben is szereplő, fantasztikus regényt köszönhetjük. „Azt mondod, hogy a múltat nem lehet újra élni? Miért ne lehetne?” – kérdezi az író, és hamarosan a filmvásznon is visszaköszön majd Gatsby kalandja.

Fitzgerald világhírű regénye az 1920-as évek Amerikájába kalauzolja az olvasót, ahol megismerkedhetnek a társasági élet legnagyobb alakjával, akinek fényűző partijai nyomába semmi nem érhet. Ám ez az önáltató és képmutató világ leple alatt egy szörnyű titkot őriz Mr. Gatsby, aki bármit megtenne a hatalomért és a szerelemért. De vajon létezik az amerikai álom? Lehet boldogságot venni, vagy a pénz nem állhat a szerelem útjába?

F. Scott Fitzgerald a 20. század egyik legjelentősebb írója, hiszen A nagy Gatsby című történetét milliók szeretik és olvassák a mai napig. A filmkészítőket is megihlette a szegény sorsból felemelkedő ifjú története, hiszen 1974-ben Francis Ford Coppola forgatókönyve alapján készült moziváltozat, idén pedig ismét nagyképernyőre kerül a szívbemarkoló kaland, mégpedig olyan színészek főszereplésével, mint Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire és nem utolsó sorban Carrey Mulligan. A regényhez hű maradt alkotás új feldolgozása jövő hónapban, egészen pontosan május 16-án kerül majd a mozikba, és abban biztosak lehetünk, hogy ismét egy fantasztikus alkotást láthatunk.

De vajon érdemes a filmet megnézni a regény ismerete nélkül? Erre a már unalomig ismételt választ lehet adni, mégpedig: „a regény mindig jobb”. Tényleg. Természetesen a történet hű marad az eredetihez, ám a gondolatokat és érzéseket mindig nehezebb átadni egy profi színészi játékkal. Ha valaki olvasásra szánná el magát, akkor még mindig nincs késő beszerezni az írott művet, ami még kényelmesen kiolvasható a premierig.