Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

Az íróknál nagyobb a mentális betegségek kialakulásának kockázata
2012.10.24.

A kreativitás és a mentális betegségek kéz a kézben járnak, állítja egy új, több mint egymillió emberen végzett tanulmány. Az írók különösen fogékonyak a pszichés zavarokra.
A Karolinska Intézet svéd kutatói állapították meg, hogy az íróknál nagyobb a szorongás, a bipoláris személyiségzavarok, az unipoláris depresszió és a szerhasználat kockázata. Ráadásul az átlagos népességhez képest kétszer nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot. A táncosoknál és a fotósoknál szintén nagy a bipoláris zavarok kialakulásának esélye.

A kreatív foglalkozást végzők csoportjának az anorexia és a bizonyos fokú autizmus sem ismeretlen fogalmak, jelentette a Journal of Psychiatric Research. A kutatás vezetője szerint ezek a rendellenességek akár hasznosak is lehetnek egy kreatív elme számára. Az autizmushoz társuló intenzív és korlátozó érdeklődés, vagy a bipoláris személyiségzavarral küzdő mániákussága biztosíthatja a kreativitást, a zavaros gondolatokkal társított skizofrénia pedig ihletül szolgálhat egy remekmű létrehozásához. Kérdés, hogy nem lenne-e jobb ezt egy múzsára bízni.
A kutatásban résztvevő tudósok szerint fontos, hogy ne romantizáljuk túl a mentális problémákkal küzdő embereket, akiket gyakran ábrázolnak szenvedő kreatív géniusznak, vagy őrült zseninek. Minden negyedik ember szenved valamilyen pszichés problémától, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkezik, vagy milyen szakmát választott magának. A legfontosabb, hogy érezzék a támogatást, hiszen a legnagyobbakkal is megesik. Virginia Woolf, Hans Christian Andersen és Ernest Hemingway például depressziótól, Graham Green (vagy a Booker-jelölt Will Self) pedig bipoláris személyiségzavarban szenvedett.