Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

Az idei Oscar könyvei
2013.02.26.
Az idei Oscaron taroltak a könyvek, mégpedig nem is akármilyen módon

Lezajlott a 85. alkalommal megrendezésre került Oscar gála, amelyen nagy meglepetések nem történtek, ám a könyvek taroltak az aranyszobrocskáért járó díjak között.

A legjobb filmért (és a legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb vágás) díját az Antonio Mendez és Matt Baglio által írt könyv alapján készült Argo-akció nyerte, amely írott formában is remek értékeléseket kapott. A történet a CIA egyik legnagyobb, 1980-as túszmentő akcióját mutatja be, amikor az Amerikai kormány hat diplomatát mentett meg. A könyv az akció helyett sokkal inkább a politikai háttérre és a részletekre helyezi a hangsúlyt, Ben Affleck pedig ebből készítette a legtöbbre értékelt filmet. 

Az említett rendező nem kapta meg a munkájáért járó rendezői díjat, ám helyette Ang Lee vihette haza a szobrocskát, amelyet a Pi életének köszönhet. A film elvitte a legjobb rendezőnek, a legjobb operatőri munkának, zenének és vizuális effekteknek járó díjat is. A Yann Martel történetét feldolgozó alkotás bemutatja a hajótörést szenvedett fiú és társa, egy bengáli tigris nagyjából kétszáz napját, akik egy csónakba kényszerültek, hogy átvészeljék a megpróbáltatásokat.

A legjobb férfi főszerepért kiosztott díj tulajdonosa, Daniel Day-Lewis is egy könyv alapján készült filmért, a Lincolnért kapta meg az elismerést. A történet Doris Kearns Goodwin Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln című könyvét dolgozta fel. Nem véletlen tehát, hogy a legtöbb jelölést is ez a film kapta, ám csak az említett férfi főszerepért, mellette pedig a legjobb díszletért járó szobrocskával jutalmazta a szakma. 

A legjobb színésznőnek járó díjat Jennifer Lawrence kapta a Napos oldal (Silver Linings Playbook) című alkotásért, amely szintén írott formában látta meg a napvilágot, mégpedig Matthew Quick tollából. A legjobb női mellékszereplő Nyomorultak filmváltozatában domborító Anne Hathaway lett, nem meglepő módon.

Úgy tűnik, hogy az Álomgyár nagy lehetőségeket lát az adaptált forgatókönyvek között, ami nem is olyan rossz dolog: ezáltal talán többekhez eljutnak a könyvek is, hiszen sokan kíváncsiak arra, hogy miért is sikerült olyan jól egy-egy filmes alkotás.