Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

A világ legnagyobb könyvkiadója jöhet létre
2012.10.30.

Megállapodásra jutott a Penguint birtokló brit Pearson és a Random House tulajdonosa, a német Bertelsmann. A két cég fúziójával egy olyan új kiadói csoport jöhet létre, amely az Egyesült Királyságban eladott könyvek 25 százalékát adná ki, és olyan neveket tudhatna magáénak, mint Dan Brown, Toni Morrison, John Grisham vagy Junot Diaz, E.L. James, Jamie Oliver és Tom Clancy.
A Financial Times szerint a Penguin Random House névre keresztelt új cég 53 százalékát a Bertelsmann, 47 százalékát a Pearson birtokolná. A fúzióval a kiadók összehangolhatják tevékenységeiket nem csak az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, de Indiában, Kínában, és akár a spanyol nyelvű területeken is. Az összeolvadással – és így az erőforrások összevonásával – a kiadóházak képesek lesznek majd arra, hogy bizonyos költségeket lefaragjanak, hogy többet invesztáljanak a szerzőikbe, és hogy – az internetes kihívásokra is válaszul – nagyobb hangsúlyt fektessenek az „új modellek” tesztelésére.

 

A Bertelsmann és a Pearson képviselői hétfőn azt mondták, hogy reményeik szerint 2013 második felében végleg nyélbe üthetik az üzletet (annak ugyanis versenyjogi szempontból több szűrőn is át kell még mennie).
A Bertelsmann honlapja szerint évi 11 ezer új könyv megjelentetésével, és 500 millió példány eladásával a New York-i székhelyű Random House a világ legnagyobb könyvkiadója. A csoport - amelynek égisze alatt 15 országban 200 kiadóvállalat működik - 1,7 milliárd euró volt az árbevétele tavaly, és 947 millió idén az első félévben.
Az elsősorban klasszikusokat kiadó Penguin 2011-ben 1,2 milliárd euró árbevételre tett szert évente négyezer új mű kiadásával. A könyvkiadás nagy változáson ment keresztül az utóbbi években az e-könyv-olvasók elterjedésének, valamint annak köszönhetően, hogy a szupermarketekben is megkezdődött a könyvek nagy volumenű árusítása. Elemzők régóta számítanak a HarperCollins, a Random House, a Hachette, a Simon & Schuster, a Macmillan és a Penguin uralta könyvpiac konszolidációjának újabb fordulatára - írta a The Guardian című brit lap.