Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

Mit gondol George R. R. Martin a sorozatról és a könyvekről - Interjú A tűz és jég dala szerzőjével
2013.03.18.
Mit is gondol Martin a könyvek és a sorozat kapcsolatáról, valamint hogyan látja saját műveit a képernyőn

A modern fantasy nagymestere teljes erejével dolgozik A tűz és jég dala ciklus legújabb kötetén, mellette pedig nagy szerepet vállal a tévés produkcióban is. De vajon mi a véleménye a sorozat és a könyvek kapcsolatáról?

Geroge R. R. Martin 1991-ben jelentette meg A tűz és jég dala ciklus első kötetét, amely a Trónok harca nevet kapta. A fantasy kedvelői azonnal felfigyeltek a munkájáról, és a második kötet megjelenését egyre többen és többen várták. Ám mégis, az igazi áttöréshez az HBO juttatta Martint, amikor 2011-ben elkészült a sorozattal, amely a legnagyobb színészekkel és forgatókönyvírókkal, valamint hatalmas költségvetéssel azonnal a csatorna egyik kedvencévé vált. A vér, az erőszak és a szexualitás mind helyet kapott a képernyőre szánt változatban, amelyet milliók kedveltek meg már az első rész után. Persze, ahogy az várható volt, a sorozat sikere miatt még inkább megugrottak a könyvek eladásai, hiszen erre az időre Martin már elkészült a Sárkányok tánca című alkotásával, amely az ötödik könyv a hét részesre tervezett ciklusban. És hogy mit gondol a fantasy nagymestere a sikereiről és a tévés sorozatról? Az Amazon interjújából kiderül, Robert A. Rothman kérdezte George R. R. Martint.

RAR: Te is élőben nézed a vetítést, ahogy a rajongók, vagy különböző partik közepette látjátok az első vetítéseket?

Martin: Nos, a kettő kombinációja. Hamarosan elutazom Los Anlegesbe a premierre, hiszen egy közönség előtt mutatják be a harmadik évad első epizódját. Néhány esetben küldenek nekem egy lemezt, amin a forgatási videók vannak még vágatlan formában, hogy tudjam ellenőrizni minden rendben van-e. Gyakran nincs időm ilyen eseményekre elmenni, és akkor természetesen én is a rajongókkal egy időben követem a sorozatot.

RAR: A sorozat készültébe te is beleszólsz, vagy csak a végeredményt látod?

Martin: Voltam annyira szerencsés vagy okos, hogy David Benioff és Dan Weiss lett a társam a sorozatban. Ők írják a legtöbb epizód forgatókönyvét, és remek munkát végeznek. A sorozat az ő gyermekük, a könyvek pedig az enyémek, így próbálok majd mindig egy lépéssel előttük járni a történetben. 

RAR: Azt mindannyian tudjuk, hogy szereted szépen, megfontoltan írni a könyveidet, hiszen mellette más projekteken is dolgozol. A sorozat tett plusz terhet a válladra, ami miatt gyorsítani szeretnél a tempón?

Martin: Nem szeretnék gyorsítani rajta, de kénytelen leszek, hiszen nagyon gyorsan haladnak a sorozattal. Hatalmas előnnyel kezdtem persze, de úgy érzem, hogy ezzel a sebességgel könnyen utolérhetnek a sorozat készítői. 

RAR: Gondolom sokat beszélgetsz a színészekkel a szerepükről, a karakterekről. Volt valaki, aki miatt másként tekintesz egy karakterre és másként írsz róla az újabb könyvekben?

Martin: Nem igazán szoktunk ilyenekről beszélni. Egyetlen színészt tudnék kiemelni, aki miatt sokat változtattam a karakteren, ő pedig az Osha szerepét alakító Natalia Tena. Amikor ő volt meghallgatáson a szerepre, nagyon nem örültem, hogy ő is esélyes, hiszen egyáltalán nem illik ahhoz az Oshához, akit megálmodtam. Natalia sokkal csinosabb, egészségesebb, mint a karakter, akit megformálna. Aztán láttam a szerepben, és merőben megváltozott a véleményem: ennek tükrében írom már a további könyvekben is a karaktert. A sorozatbeli szerephez igazítom, hiszen Natalia Tena által megformált Osha sokkal jobb, mint akit én kitaláltam. 

RAR: Mi a véleményed a sorozat kötöttségeiről? Ugyebár a könyvben megismerjük a karakterek gondolait személyiségét. Az HBO produkciójában olykor felfedezhetünk kisebb-nagyobb különbségeket az eredeti karakterekkel.

Martin: Megközelítőleg 10 évig magam is Hollywoodban dolgoztam, a ’80-as évek közepétől a ’90-es évek közepéig, tehát láttam a folyamatot a másik oldalról is. A könyvben leírhatsz egy karaktert, ám a sorozatban soha nem fogsz egy teljesen megegyező személyt találni. Vegyük például Tyriont, akit Peter Dinklage remekül alakít, ám az eredeti történetben a szereplő sokkal alacsonyabb és jóval csúnyább, nem pedig egy kis szívtipró, mint Peter. Persze emellett remek színész, aki élettel töltötte meg a szerepet, hiszen úgy kelti életre Tyrion személyét, ahogy más nem lenne erre képes. 

RAR: Ha már szóba került a televíziós pályafutásod: miért hagytad ott ezt a műfajt?

Martin: Nos, mindig is a könyvek voltak az igazi szerelmeim. Az első történetemet 1971-ben adtam el, a tévé pályafutásom pedig csak 1985-86-ban kezdődött. Tehát volt kb. 15 évem, ameddig csak az írással foglalkoztam. Tévés berkekben olyanokon dolgoztam, mint a The Twilight Zone valamint a Szépség és a Szörnyeteg. Ebben az időben nagyon jól kerestem, hiszen a szakma remekül fizet, ám úgy éreztem, hogy itt nem tudom megmutatni a valódi tudásom. 

RAR: Milyen érzés most újra visszatérni a sorozatgyártáshoz, felelős döntéseket hozni?

Martin: Nézőpont kérdése a dolog. Persze részt veszek én is a sorozat gyártásában, ám David Benioff és Dan Weiss remek munkát végeznek, végülis ők ülnek a showrunner pozícióban, ők hozzák meg a fontos döntéseket. Én csak felügyelem a történéseket, hiszen az én könyveimet veszik alapul a történet írásában. Ők a nap huszonnégy órájában, a hét mind a hét napján a sorozattal élnek. Én könyveket írok, nem pedig sorozatot gyártok. Minden évben egyszer elkészítek egy forgatókönyvet (a harmadik évadban ez a hetedik epizód lesz), de nincs időm eljárni a forgatásra, a stábbal cseverészni és afelügyelni a munkálatokat. 

Talán majd ha végzek a könyvek megírásával, akkor jobban bevonom magam a munkába, ha addig lesz még sorozat. Az utolsó évadban szeretnék nagyobb részt kivenni a munka azon részéből is, de egyelőre ezt nem tehetem meg. 

RAR: Mit mondanál azoknak, akik nem olvasták a könyveket, csak a sorozatból ismerik a történetet?

Martin: A show remek, de a könyvek még jobbak. Úgy értem, sokkal részletesebbek, sokkal több szereplőt vonultatnak fel. Minden, amit a sorozatban kedvelsz, a könyvben még több van belőle. Ezt nem csak az én műveimre értem, hanem általánosan. Szeretem a filmeket, szeretem a tévét, de mindig is a könyvek voltak az első szerelmem, azok sokkal több élményt adnak, sokkal inkább lekötnek.