Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

Milyen is lesz A ragyogás folytatása? – Interjú a horror nagymesterével
2013.02.04.
Stephen King válaszolt a kérdésekre idén érkező regényével kapcsolatban

Stephen King nem szeret visszanyúlni régi, nagysikerű munkáihoz, ám most mégis megteszi: vajon a Doctor Sleep méltó folytatása lesz sokak kedvenc hátborzongató történetének?

King tagadhatatlanul korunk egyik legjobb írója, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a toplisták élére kerülő újabbnál újabb könyvei, amelyek elgondolkodtatják és megborzongtatják az olvasókat. De vajon ismét remekművet tud-e alkotni egyik legjobb regényének folytatásával? A ragyogás a mai napig a rettegni vágyók kedvenc kikapcsolódása, és a folytatás, Doctor Sleep hasonló sikerekre számíthat, legalábbis a Stephen Kinggel készült interjú alapján mindenképp. Az Entertainment Weekly kérdezett, a horror nagymestere pedig válaszolt:

Mikor döntötted el, hogy újra előveszed A ragyogás szereplőjét?

Állandóan kérdezgetik tőlem, hogy „Mi történt Dannyvel?”. Erre viccesen csak annyit szoktam válaszolni, hogy Charlie McGee, A tűzgyújtó házastársa és elképesztő gyerekeik vannak. Igazat megvallva már egy ideje gondolkodom rajta, hogy mi is történt.

Mi vett rá végül, hogy komolyan is megfontold az ötletet?

A másik dolog, amit mindig megkérdeznek tőlem, hogy Danny apja, Jack miért nem próbált meg elvonóra menni az alkoholproblémái miatt? Nos, ő egy tipikusan olyan ember, aki közelébe sem menne egy ilyen helynek. A legtöbb, amit egy elvonón hallasz az emberektől az az, hogy a családban van a függőség…nos, amikor a folytatás ötlete először megszületett a fejemben, akkor belegondoltam, hogy a most 20-25 éves Danny is küzd hasonló problémával? Mi lenne, ha a függőség a családban maradna? Amilyen az apa, olyan a fiú is.

A Doctor Sleep története szerint Dan Torrance egy öregek otthonában dolgozik, ahol nagy hasznát veszi a ragyogásának. Miért egy ilyen helyre küldted a szereplőt?

Talán öt évvel ezelőtt láttam egy újságcikket egy öregek otthonában élő macskáról, aki mindenkinél előbb megérezte, hogy ki fog meghalni. Akinek bement a szobájába és lefeküdt az ágyára, az néhány nappal később eltávozott. Az első gondolatom az volt, hogy „erről akarok írni egy történetet”, aztán eszembe jutott, hogy ez tökéletes felvezetése lenne a felnőtté váló Dan történetének.

Szóval a macska volt a kiváltó?

Mindig két dologra van szükségem, hogy elkezdjem az írást. Úgy is lehetne mondani, hogy a macska a váltó, Danny pedig a motor. Mindig veszélyes folytatásokat készíteni, hiszen az emberek azt gondolhatják: „Hmm…mennyire ötlettelen lehet a fickó, ha visszanyúl a régi nagy sikeréhez”. A megjelenés óta több könyvem is a boltokba került, mint például a 11/22/63 vagy A Búra alatt, ám egyik sem volt igazán félelmetes. Szerettem volna visszatérni az igazi rettegéshez. Meglátjuk, hogy sikerülni fog-e. Ha nem leszek megelégedve a munkámmal, akkor inkább ki sem adatom a könyvet.

Szerintem, ami igazán félelmetessé teszi a könyveidet az az, hogy gyakran a természetfeletti és a valóság társul. A legtöbb apát nem kísértik hotelek, ám sokan el tudják képzelni, milyen egy magából kikelt szülővel élni.

Sok gyereknek az apa az igazán félelmetes személy. Sok anyától hallani a mondást, hogy „Várj csak amíg apád hazaér!”. A ragyogás szereplői állandóan együtt voltak, miközben az apa az alkohol segítségével szeretett volna megküzdeni a saját démonaival. Magam is bele tudtam képzelni a szerepbe, hiszen abban az időben voltam én is egy kisgyermek apukája, és bizony rá kellett jönnöm, hogy sok esetben nagyon is mérges tudsz lenni a saját gyerekedre.

A Doctor Sleep történetében Danny egy elhagyatott fiatalember. Ki áll még mellette az életben – leszámítva a macskát?

Szerettem volna ismét egy gyermeket behozni a történetbe. Nem szeretnék sokat elárulni róla, legyen elég annyi, hogy Abra a neve. Rég volt már, hogy a műveimben a gyerekek jutottak nagy szerephez, ám most ismét így lesz.

Tudsz valamit mondani a Doctor Sleep helyszínéről? 

Volt alkalmam szétnézni Colorádóban, és úgy döntöttem, hogy visszaviszem oda a történetet, ahol az egész elkezdődött. Végül minden és mindenki haza kerül. Egy fontos dolgot azonban meg kell említenem – és lehet ez némely olvasónak nem fog tetszeni -, de a történet a könyv és nem pedig a Kubrik által készített film folytatása lesz, tehát a helyszínek is aszerint változnak majd.

 

A Doctor Sleep várhatóan idén szeptemberben kerülhet a boltok polcaira, és az eddigi információk alapján ismét rettegéssel tölti el az olvasókat. A horror nagymestere ismét meg szeretné mutatni, hogy még mindig tud álmatlan órákat okozni az olvasást kedvelő közönségnek.